Brexit should not hinder the enlargement of Companies to the UK market

NOVA GORICA, 24. OKTOBERPodjetja severne Primorske, sicer osredotočena na italijanski trg, imajo veliko potenciala za širitev na trga Združenega kraljestva in Francije, ocenjujejo v Britansko-slovenski gospodarski zbornici (BSCC), kjer so prepričani, da je trg Združenega kraljestva za slovenska podjetja zanimiv kljub bližajočemu se brexitu. To je dokazalo več kot 70 podjetnikov iz regije, ki se je udeležilo današnjega Čaja z razlogom, jutranjega srečanja, na katerem so imeli priložnost poslušati nasvete, kako se lotevati vstopa na omenjeni tržišči.

O rasti in internacionalizaciji podjetij je prvi spregovoril Andrew Hunt Vodopivec, ustanovitelj svetovalnega podjetja Coffee Cup Consulting, ki je podjetnikom severne Primorske razkril, kako se lotiti uspešnega prodora na britanski in francoski trg preko prodajnih in trženjskih prijemov. Povedal je, da je ključno dobro načrtovanje, saj je to osnova vstopa na novo tržišče. To še posebej velja za slovenska podjetja, ki so zelo nišna in na globalnem tržišču tekmujejo z globalnimi podjetji, ki imajo veliko resursov.

“Na ta način zmanjšujemo stroške investicije, kar je izjemno pomembno, saj imamo ob vstopu na tuje tržišče samo eno možnost. Popravnih izpitov ni. Torej, preden vstopimo na novo tržišče, naredimo analizo konkurence, distribucijskih kanalov in potencialnih strank, nikakor pa ne gre pozabiti tudi na kulturo države, v katero vstopamo; poznati moramo jezik, način, kako potekajo sestanki, proces sprejemanja odločitev in podobno. To je osnova, da boste pripravili vse potrebne marketinške materiale in strategije vstopa na tuji trg,” je poudaril Andrew Hunt Vodopivec, ki je pri širitvi na tuje trge pomagal številnim slovenskim podjetjem, med njimi Studiu Moderni, Drogi-Kolinski, Gorenju, Donitu Medvode in podjetju Intra Lighting.

Foto: Jure Batagelj

Da morajo podjetja pri širjenju najprej dodobra poznati trg, na katerega vstopajo, šele nato sledi postavljanje cene proizvoda ali storitve, je poudaril tudi naslednja gostja, strokovnjakinja za postavljanje cen, Emma Cook. Izpostavila je, da podjetja v večini primerov nimajo postavljene cenovne strategije, v okviru katere bi določila nivo cene, njeno strukturo (kaj vse določena cena zajema) in cenovni managament (kdaj denimo je pravi čas za popuste).

Foto: Jure Batagelj

“Pred celotnim procesom moramo vedeti, kakšno dodano vrednost ima naš produkt za našo ciljno publiko. To je osnova za našo cenovno strategijo,” je poudarila Cookova. Obenem je podjetnikom odsvetovala vstopanje na nove trge z nižjo ceno, saj jo bodo kasneje le stežka zvišali, zelo nevarno pa je ceno postavljati tudi s seštevanjem cene in marže. “Pri tem namreč lahko pride do težave, da je cena prenizka ali previsoka. V obeh primerih lahko izgubljamo,” je opozorila strokovnjakinja, ki je v preteklosti delala za multinacionalke po Evropi in Aziji, zadnje desetletje pa dela s podjetji različnih panog in velikosti, ki se osredotočajo na trajnostno rast.

Dogodek je zaokrožil pogovor o prihodnosti slovenskega izvoza v luči novih trgovinskih odnosov. Na okrogli mizi so sodelovali Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva, Jonathan Locke, podpredsednik uprave Nova KBM, mag. Iztok Grmek, vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, Primož Lavrenčič, direktor Vina Burja, in Žan Dapčevič, Akademija.

Foto: Jure Batagelj

„Kot je dejala predsednica vlade Theresa May, se je že rešilo 95 odstotkov vprašanj o brexitu, imamo pa tudi široko soglasje o strukturi in obsegu prihodnjega odnosa, ki zajema trgovino in varnost. Prepričani smo, da lahko pogajanja rešijo tudi zadnjih nekaj vprašanj sporazuma o umiku Združenega kraljestva iz EU. Britanski in slovenski poslovni voditelji so pragmatični in prilagodljivi ter bodo našli priložnost za rast in skupno vlaganje. Mi pa bomo še naprej gradili pomembne gospodarske odnose med obema državama,“ je dejala veleposlanica Sophie Honey.

Podobno z optimizmom v Brexit zrejo tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, vendar poudarjajo, da bo za več bilateralnega gospodarskega sodelovanja potrebno še veliko promocije. “Slovenija ima z Združenim kraljestvom malo manj kot 1 milijardo evrov blagovne menjave, z Nemčijo, ki je primerljiva z Združenim kraljestvom, pa več kot 11 milijard evrov. Zato je izjemno pomembno, da se slovensko gospodarstvo promovira na angleškem trgu in da se Slovenija prepoznava kot partner za angleška podjetja, ki so v splošnem manj orientirana na trg Srednje in Vzhodne Evrope. Brexit pri tem zagotovo ni ovira, celo prepričan sem, da bodo v pogajanjih prevladali gospodarski odnosi, ki bodo dobri tako za Združeno kraljestvo kot za Evropsko unijo,” je dejal mag. Iztok Grmek, vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, kjer veliko za zaslug za dobro sodelovanje z Združenim kraljestvom pripisujejo tudi dobremu delovanju Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

Foto: Jure Batagelj

Odkar je vodenje zbornice pred dvema letoma prevzela Barbara Uranjek, ki je postavila novo strategijo za sodelovanje med obema gospodarstvoma, se je blagovna menjava med Združenim kraljestvom in Slovenijo povečala za 7,1 odstotka, britanske investicije v slovensko gospodarstvo pa so se povišale za 4 odstotke. “Blagovna menjava in investicije med Slovenijo in Združenim kraljestvom še vedno rastejo, saj kljub izstopu iz EU ostaja britanski trg za slovenska podjetja še vedno zelo zanimiv, Slovenija pa je za britanske investitorje še bolj zanimiva ravno zaradi Brexita,« je poudarila direktorica BSCC Barbara Uranjek, ki slovenskim podjetjem želi odpirati poti v Združeno kraljestvo tudi z dogodki, kakršen je bil današnji. Zbornica pa je pred 14 dnevi v Londonu prejela tudi nagrado za zbornico leta, ki jo podeljuje Združenje britanskih gospodarskih zbornic v Evropi.

Foto: Jure Batagelj

Pri organizaciji dogodka so sodelovali še SPIRIT Slovenija, MGRT, Francosko-slovenski poslovni klub, Severno Primorska gospodarska zbornica, RRA Severne Primorske, Mestna občina Nova Gorica ter Nova KBM.

Foto: Jure Batagelj